Fjällfararnas Vita Band 2019

Under vårvinter 2019 kommer jag att delta i Fjällfararnas Vita Band.
Fjällfararnas Vita Band innebär att man färdas (icke motoriserat) den ca 130 mil långa sträckan mellan Treriksröset och Grövelsjön, som en sammanhängande tur utan längre uppehåll. En ytterligare regel är att man ska passera väster om ett antal platser (Torneträsk, Nikkaluokta, Saltoluokta, Jäkkvik, Håkafot och Åre). Turen kan genomföras med användning av t.ex. hundar eller kite och kommer i så fall att registreras som en sådan variant. Jag kommer att genomföra turen på skidor.

Fjällfararnas Vita Band skapades ur en idé av Torkel och Annica Ideström efter att för egen maskin tagit sig runt Sveriges gränser. Förhoppningen med Fjällfararnas Vita Band är att 'öka intresset för långa fjällturer, att höja fjällfärdens status och att kunna bidra med ökad kunskap om fjällens värdefulla och enastående natur och kultur. Ambitionen och förhoppningen är att också lyfta viktiga frågor som allemansrätt och bevarande och utveckling av våra fjälleder, tillsammans med andra viktiga aktörer i och/eller med koppling till fjällvärlden.'

Det finns även Fjällfararnas Gröna Band som genomförs under sommarhalvåret.

När jag fick veta om Fjällfararnas Vita Band blev jag inspirerad att delta, både för den fysiska utmaningen, naturupplevelsen och skidåkningen, men också för att tillämpa mina soldatfärdigheter i att färdas och vistas i fjällterräng.

Söndag den 17 mars tar jag nattåget till Narvik och därefter vidare upp till Kilpisjärvi för att preliminärt starta turen den 19 mars. Om allt går enligt plan, att jag håller mig frisk och skadefri samt utrustningen hel och ren, så är ambitionen att vara framme i Jämtland för att hinna fira påsken med familjen. En tidsram som innebär ett högt uppsatt mål för att få en extra utmaning med turen.

Ni kan läsa mer om Fjällfararnas Vita & Gröna Band på www.vitagronabandet.se.
Ni kan också följa min framfart via denna länk.