Parametrar

Efter ett samtal med Lena Svedevall på Hälsobyrån här i Östersund om min fysiska status de senaste veckorna bestämde vi oss för att ta blodprover, detta för att få några mätvärden på hur det står till med kroppen. Proverna togs i tisdags och igår kväll fick jag provsvaren, som innehöll några för höga värden. De bekräftade bland annat att jag känt mig sliten och orkeslös den senaste tiden samt tecken på att jag haft en lättare infektion i kroppen. 

Det kan vara svårt att bedöma träningsbelastningen enbart på känslan man har i kroppen, elitidrott är slitsamt och att känna sig trött och ha ont är en del av vardagen. Men pågår det under för lång tid och där känslan kan bekräftas med andra parametrar som t.ex. hjärtfrekvens och blodprov är det dags att göra någon förändring. För mig ger en sänkt puls under intervallträning ett tecken på för högt slitage och under stavgångsintervaller tidigare i veckan nådde jag en högsta puls av 174 slag/minut mot min kända maxpuls på 185 slag/minut, dvs 11 slag ifrån. Jag bör kunna ha en högsta puls under ett A3+ träningspass på ca 5 slag ifrån min kända maxpuls.

Med provsvaren så visade 3/3 parametrar att kroppen är för sliten för att fortsätta med samma träningsbelastning. Kommande 4-5 dagar kommer jag därför enbart träna lågintensiv träning. Förhoppningen är att kroppen ska hinna få mer (och snabbare) återhämtning med denna träning och redo för högintensiv träning (A3-A3+) någon gång under nästa vecka. Känslan och hjärtfrekvensen kommer att få vara vägvisare innan nya blodprover tas för att följa upp värdena.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Christofer » SM-veckan:  ”Hej Raimo! Tack för bilden!:) och tack för ett väldigt trevligt och professionel..”

  • Raimo » SM-veckan:  ”Jag var lite vag kring vilken Tommy jag hade träffat i Toscana men det var Tommy..”

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

Bloggarkiv