Lägerbakis

Termen 'lägerbakis' har inget med alkohol att göra (då jag har nolltollerans under säsong). Lägerbakis syftar till hur jag kan känna mig efter ett väl genomfört träningsläger. Även fast träningsbelastningen redan är hög på hemmaplan så trappar jag i regel upp träningen under ett läger, både vad gäller mängd, intensitet och fokusering, vilket är möjligt då jag slipper de vardagliga bestyren och får mer tid och energi över att lägga på träningen. När sedan det sista träningspasset är gjort börjar jag slappna av inför hemresan och det är då den största tröttheten med tillhörande symptom på tillståndet 'lägerbakis' kommer. Dessa symptom är t.ex. svårigheter med att reglera kroppstemperaturen, att vara lätt illamående till hungrig om vartannat och ha sömnsvårigheter trots stor trötthet. 

Under resan hem från Mallorca i tisdags halvsov jag i stort sett hela flygningen på 3,5h mellan Palma och Arlanda. När jag har som störst träningsbelastning och är som tröttast och mest sliten, har jag ändå svårt att sova ordentligt. Känslan är att det kryper i kroppen och nattsömnen blir ytlig och orolig. Detta är tecken som jag är observant på och symptom som jag kan acceptera under några dagar, men pågår det under längre tid än 2-3 dagar är det klokt att "dra i handbromsen" och lägga större fokus på återhämtningen.

Återhämtning, och med det syftar jag till kvalitén på återhämtningen, har jag själv ett lägre fokus med i träningsplaneringen än vad jag egentligen borde ha. Med ökad träningsmängd följer också ett ökat behov av återhämtning, och ofta med 'tid' som den begränsande faktorn är det kvalitén och effektiviteten som behöver förbättras för att optimera träningseffekten. Träningseffekt, vilket uppnås med träning (nedbrytning) och återhämtning (uppbyggnad) kan (nästan) liknas med att bestiga ett berg: när du är uppe på toppen av berget har du kommit halvvägs och du har vägen ner kvar innan du har lyckats.

För att förbättra kvalitén finns det flera olika knep och det är upp till var en vilka som passar bäst för en själv, jag tar t.ex. hjälp av musik och ett par hörlurar med brusreducerade funktion under resor. Men det viktigaste hjälpmedlet i min återhämtning och som jag upplever att jag haft störst effekt av är Bemer, den använder jag minst 2ggr/dag á 8 minuter och den stimulerar mikrocirkulationen i de små blodkärlen i kroppen. Förutom att använda Bemer för den generella återhämtningen kommer den till användning vid olika skador där den påskyndar läkningen. Mer info om Bemer hittar ni via denna länk.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Christofer » SM-veckan:  ”Hej Raimo! Tack för bilden!:) och tack för ett väldigt trevligt och professionel..”

  • Raimo » SM-veckan:  ”Jag var lite vag kring vilken Tommy jag hade träffat i Toscana men det var Tommy..”

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-