Toblach

Tack vare stödet från Försvarsmakten och FM Elit förlängde jag, tillsammans med Tobias Arwidson, Militärlandslaget träningsläger i Toblach med fyra träningsdagar så att vi tillbringade totalt 2 veckor i Italien mellan 21 september till 6 oktober.

Detta träningsläger var en del i uppladdningen mot skidskyttesäsongen 16/17 och mot mitt huvudmål: CISM Military World Winter Games i Sochi.

Anledningen till att vi genomfört träningslägret i Toblach är att det ligger på ca 1300 m.ö.h., på s.k. "mellanhöjd".
Förenklat sett så ger det tunnare lufttrycket en större belastning på kroppen vid träning och vi vill kunna dra nytta av den träningseffekt (och träningsmiljön i Toblach/Obertilliach) som uppstår under en längre tid, samt få en bättre förståelse över hur vi själva (fysiskt och mentalt) reagerar på högre höjd och därmed förbättra acklimatiseringsprocessen i samband med tävlingarna i Sochi (ca 1600 m.ö.h.) och under skidskytte-VM i Hochfilzen, Österrike 2017 (ca 1300 m.ö.h.).
Under flera träningspass befann vi oss över 2000 m.ö.h. och besteg flera bergstoppar i närheten, ofta under stavgångspass som ger en jämn och skonsam belastning på kroppen. Träningen innehöll även en hel del rullskidåkning med längre turer uppförs, en träningstävling och intervallpass i kombination med skytteträning.

När resten av Militärlandslaget anslutit var vi ca 30 aktiva från längdskidor, skidskytte och skidorientering (inkl. delar ur det civila skidorienteringslandslaget). Lägret var inte bara viktigt ur träningssynpunkt, utan också viktig för att stärka gemenskapen i laget inför CISM Military World Winter Games.

Efter mina nu 10 år inom skidskytte kan jag återigen bekräfta att verksamheten i Militärlandslaget håller hög kvalité, där engagemanget från våra ledare tillsammans med sparringen från de andra idrottarna skapar en stimulerande och utvecklande miljö. Stort tack till Militärlandslaget, FM Elit, Norrbottens regemente I 19 och Försvarsmakten för att jag får vara en del av denna verksamhet!

  • Olof Granander » Tack för mig!:  ”Tack för ett fantastiskt arbete, fokusering och föregångsmanaskap. Som imponerad..”

  • Mike » Tack för mig!:  ”Stort tack! Du har varit en fantastisk ambassadör för sporten och inspirerat int..”

  • Gummo » Tack för mig!:  ”Stort tack själv! ”

  • Lars J » Vita Bandet 2019:  ”Suveränt initiativ, impad. Blir kul att följa denna resa!”

  • Christofer » SM-veckan:  ”Hej Raimo! Tack för bilden!:) och tack för ett väldigt trevligt och professionel..”

-