Skördetid

Valet blev Torsby och skidtunneln. Här är det stabila förhållanden och inte alltför trångt i spåret. Jag får arbetsro och tid att flytta fokuset från träning till tävling.

Jag avslutade min träningssäsong i söndags för att istället inleda en formtoppningsperiod om två veckor fram till uttagningstävlingarna i Östersund.

Förenklat så skiljer sig träningssäsongen mot en formtoppningsperiod med att den totala träningsbelastningen sänks då träningspassen blir kortare och träningsintensiteten i ca 75-90% av maxHR (maximal hjärtfrekvens) tas bort. De träningspass som genomförs är antingen riktigt intensiva (90-100% av maxHR) eller riktigt lugna (>75% av maxHR). Styrketräningen varvas med maximala styrkeövningar (tunga vikter) för att rekrytera så många muskelfibrer som möjligt och explosiva styrkeövningar (hög hastighet i utförandet) för att rekrytera muskelfibrerna så snabbt som möjligt. Av erfarenhet brukar detta upplägg i träningen höja min prestationsförmåga genom att den förbereder kroppen på att kunna hantera den höga tävlingsintensiteten och förmågan att bibehålla en bra form under flera tävlingar i följd.

Under de högintensiva träningspassen (och tävlingarna) blir också skjutmomentet svårare, då den minskade träningsbelastningen från träningssäsongen gör att kroppen lättare kommer upp i en puls av 95-100% av maxHR, denna ökning i slagkraft och hjärtfrekvens tillsammans med ökad ventilation gör det helt enkelt svårare att hålla geväret stilla. 
Att nå närmare maxHR under träningssäsongen är svårare då kroppen generellt är sliten och hjärtfrekvensen ligger därför i de flesta fall kring 90-95% av maxHR under de högintensiva träningspassen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Olof Granander » Tack för mig!:  ”Tack för ett fantastiskt arbete, fokusering och föregångsmanaskap. Som imponerad..”

  • Mike » Tack för mig!:  ”Stort tack! Du har varit en fantastisk ambassadör för sporten och inspirerat int..”

  • Gummo » Tack för mig!:  ”Stort tack själv! ”

  • Lars J » Vita Bandet 2019:  ”Suveränt initiativ, impad. Blir kul att följa denna resa!”

  • Christofer » SM-veckan:  ”Hej Raimo! Tack för bilden!:) och tack för ett väldigt trevligt och professionel..”

Bloggarkiv