Veckan i Hochfilzen blev, som väntat, en fantastisk upplevelse med ett härligt gäng! Jag har nog aldrig känt en sådan energi och glädje tillsammans i ett lag tidigare.
Tyvärr lyckades jag inte prestera några framskjutna placeringar. Under sprintloppet var jag bra med fram till det stående skyttet där ett defensivt agerade resulterade i 3 straffrundor.
Under 15km fristil hade jag en bra känsla i kroppen och lyckades lägga upp ett bra lopp där jag kände att jag fick ut det jag hade i kroppen för dagen. När jag sedan får se resultatlistan ser jag att jag är hela 3 minuter efter täten och ca 2 minuter Simon Hallström och Viktor Brännmark. 2 minuter kändes lite väl långt efter Simon och Viktor, trots att de gjorde riktiga superlopp! Och med tanke på att jag hade riktigt bra skidor och en bra känsla i kroppen. I efterhand känns resultatet naturligt ändå, jag har inte högre fysisk kapacitet denna säsong.

Nu blir det ett par lugnare veckor framöver innan jag startar upp träningen vecka 18 igen, innan dess ska en del praktiska saker redas ut inför uppstarten samt en fjällutbildning genomföras med Försvarsmakten som startar nästa vecka.

Läs hela inlägget »

SM gick ganska bedrövligt för egen del, varken skidåkningen eller skyttet stämde bra. Hela säsongen har varit väldigt mycket upp och ner, tidigare har jag haft en bra stabilitet i skidåkningen, men nu har det varierat betydligt mer från tävling till tävling. Jag misstänker att det har att göra med sommarens och höstens träning där jag var för "bränd" för att kunna genomföra de högintensiva träningspassen på ett bra sätt. Skyttet har också det varierat mer än tidigare säsonger, främst mellan olika skjutserier där ofta en dålig skjutserie per tävling dragit ner mig i resultatlistan. Det positiva är att jag oftast skjutit bra serier (men med en dålig serie räcker det inte långt på tävling).

Under Påsk kommer jag att förbereda mig på hemmaplan i Östersund inför Militär-VM som börjar i Hochfilzen, Österrike, nästa vecka. I vanlig ordning med det militära skidlandslaget blir det ett härligt och motiverat gäng, vilket är av stor vikt för att kunna prestera på topp nu i slutet av tävlingssäsongen.

Bilden är ifrån Storhogna i måndags, ca -10 grader, nysnö och strålande sol. Topp-3 skiddagar i livet som jag kan minnas (och då har jag haft många skiddagar genom åren).

Läs hela inlägget »

Swe-Cup avslutning denna helg i Sollefteå. Efter gårdagens missar i sprinten kunde jag avancera under dagens jaktstart.
Under inskjutningen blåste det måttligt från höger, jag kompenserade med att skruva 4 snäpp (12mm) och flytta träffbilden åt höger. I det första liggande skyttet bedömde jag att det var betydligt mindre vind och skruvade därför tillbaka 2 snäpp åt vänster. Hamnade oväntat åt vänster i pricken där två skott bommade. Att bedöma vindstyrkan och vindriktningen och hur det påverkar träffbilden är ett viktigt och ofta svårt moment i skyttet.
Höll mig undan straffrundan bättre resterande delen av loppet där tyvärr sista skottet blev en bom. (2+0+0+1) är ok på den krävande skjutvallen i Sollefteå. Klättrade från 4:e till 2:a plats.

Läs hela inlägget »

Nattvasan blev en häftig upplevelse med trevlig stämning efter spåret trots att det gick på kvällen. Vädermässigt var det bra förhållanden, ingen nederbörd men lite kallt och kärvt i spåret bitvis.
Tillsammans med "stridskollegan" Oskar Brandt fick vi en oväntad lucka till de andra lagen redan halvvägs genom loppet. Vi beslutade att köra på och hålla ett så jämnt och högt tempo som möjligt. Våra vätskesystem hade frusit igen på grund av kylan redan 1 timme efter starten, så jag förstod ganska snabbt att vi skulle behöva ta extra tid på oss vid kontrollstationerna för att hinna få i oss tillräckligt med vätska och energi om vi skulle klara av att hålla samma tempo in i mål. Ett försprång till de andra lagen var därför en förutsättning för att vi skulle kunna göra stoppen vid stationerna utan att riskera att tappa ledningen eller tätkontakten.

Med ca 25km kvar började Oskar få krampkänningar i benen och vi fick dra ner på tempot. Med ca 15km kvar såg vi pannlamporna på ett av lagen bakom oss (ca 50sek efter) närma sig. Jag fick driva på Oskar det jag kunde utan att riskera ytterligare krampattacker och i Eldris tog jag beslutet att fortsätta förbi den sista vätskekontrollen för att inte bli ikappåkt, trots att vi skulle ha behövt mer vätska. De sista 9km höll vi bra fart och lyckades hålla de andra lagen bakom oss in i mål. Våra erfarenheter från Försvarsmakten om samarbete och stridsvärdeshöjande åtgärder var en viktig faktor till att vi lyckades ta hem segern.

Läs hela inlägget »
Drog till Norge på Norge-Cupen i Molde i helgen tillsammans med Daniel, Tobias och farsan.

Fantastiskt trevligt och hjälpsamt bemötande av norrmännen, och arrangemanget under Norge-cuperna är i klass med IBU-Cupen (om inte bättre!).
Under distansen svarade kroppen bra och de tre första skyttena gick bra med högt fokus (0+1+0), tyvärr 3 bom i sista skyttet trots fortsatt bra fokus. Analysen är att jag grovriktar (under andetagen mellan skotten) lite för långt ifrån pricken innan jag ska ta skottet. Därför blir det en stor/snabb rörelse in mot pricken och svårare med en bra tajming i avfyrningen. Blir därför till att finslipa på grovriktningen framöver mot sista Sverige-Cupen i Sollefteå om 2 veckor. Sprinten gick tyvärr rakt igenom tungt med blötsnö och (för första gången på väldigt länge) dåliga skidor.

Har lyckats behålla känseln i fingrarna under tävlingarna, vilket är glädjande trots med ynka 0-grader i luften.

Mäktigt har det varit att följa landslagets framfart på OS, helt fantastiska prestationer som inspirerar med flera välförtjänta skrällar!! :)

Foto: I samarbete med Smiling
Läs hela inlägget »
SM-stafett igår med Markus Stenberg och Oskar Ohlsson. Jag körde sista sträckan och gick ut ca 45 sekunder bakom Biathlon Östersund, det började svida ganska tidigt i benen under loppet men annars var det en bra känsla i kroppen efter förkylningen. Jag höll avståendet fram till det stående skyttet där jag fick använda alla extraskotten och tappade tid mot Torstein Stenersen.

Tyvärr ställde bara 2st lag upp i seniorklassen, därför ingen SM status på loppet, trist.

Trots ett väldigt bra arrangemang i hög klass så kändes tävlingarna lite avslaget.
När tävlingarna går samtidigt som OS och junior- och seniorstafetterna genomförs på samma dag, då flera klubbar behöver "klassa upp" juniorer för att få ihop lag till seniorstafetterna, är det svårt att få ett större startfält till tävlingarna.

Foto: Håkan Blidberg / Tullus SG
Läs hela inlägget »
Trog på mig en förkylning av det lättare slaget i lördags, blev därför ingen debut i randoné under Vaeride Open i Åre för mig, trist.
Blev dock bättre ganska snabbt och började träna redan igår, men kroppen är inte redo för en distanstävling ikväll och masstart imorgon, men siktar på att köra stafetten på söndag.
Läs hela inlägget »

Idag är det sista dagen på toppjaktssäsongen, gjorde en kortare tur under förmiddagen. Efter ca 1h landade en flock orrtuppar 20-25m ifrån mig, lite väl nära för att lyckas komma ner i eldställning utan att skrämma iväg dom. Fick istället följa efter flocken i en snårig björk och tallskog med mina tre meter långa träskidor, men insåg snabbt att det var bättre att skida vidare längs myrarna och smyga på tjädertupparna som hängt i området. Fortsatte ytterligare 2h innan den sista tjäran försvann från belaget och det inte var lönt att använda skidorna längre i nysnön, som nu gled lika bra som sandpapper.

Det har varit en riktig rolig toppjaktssäsong där jag fått se fågel under varje jakt och kommit i skottläge ett flertal gånger.
Toppjakten lämpar sig också bra som träningsform under tävlingssäsongen där det låga tempot (ca 55-60% maxHR) och den långa tiden (4-5h) under jakten passar bra in i vissa dagar mellan tävlingar och intervallpass. Det blir också en mental avkoppling som är nog så viktigt denna säsong eftersom militära-VM (säsongens viktigaste tävling) går i början av april, då gäller det att fortfarande vara "hungrig" på att tävla och orka hålla ett högt fokus. 

Läs hela inlägget »

Swe-Cup i Torsby förra helgen med masstart på lördag och sprint på söndag. Kul att köra masstart som sätter lite extra press och stress på skjutvallen. 
Gick en tuff kamp mot Sebastian Olsson som "0:ade" i sina liggande skjutserier medan jag fick gå 3 varv i straffrundan, men efter första stående kunde jag gå förbi och hålla ledningen in i mål. Härligt med seger även fast startfältet var reducerat då OS-laget tränar och andra skidskyttar är på VC.
Under sprinten fick återigen gå en kamp mot Sebastian, men med några varv i straffrundan räckte jag inte ända fram, slutade 2:a - 31,7 sekunder bakom.

Åkformen var bra under helgen men jag fick inte skyttet att stämma trots att det var bra skjutförhållanden. Svårt att säga vad det berodde på, men jag börjar bli lite mentalt sliten efter mycket tävlande och resande sedan Jul, så lite brist på fokusering under skjutserierna kan vara en av anledningarna. 
Kommer nu att vara hemma och träna fram till SM i Östersund om drygt 2 veckor och jobba med grunderna i både skytte och fysik de närmaste dagarna.

Läs hela inlägget »

Nytt ställe för mig att tävla på i Arber, Tyskland. 
Åkformen under distanstävlingen i torsdag var nattsvart. Känslan som varit under sommaren och höstens högintensitiva träning var tillbaka och kroppen svarade inte alls i tävlingsfart.
Jag övervägde att bryta loppet redan under första varvet men insåg snabbt att det inte skulle göra saken bättre. Jag tog varv för varv och fokuserade på att skjuta bra och med 0+2+0+0 i skyttet räckte det till en 12:e plats.

Sprinttävlingen idag började med lite strul i det liggande skyttet då irisbländaren och ögonlappen lossnat i gängningen, tappade därför några sekunder för att skruva fast den igen. Hamnade lite fel i skjutställningen efter det och drog på mig 2 straffrundor. Skidåkningen var något bättre än under distanstävlingen och jag fick avsluta med en 0:a i det stående skyttet. Slutade på 29:e plats med de 10 närmast framförvarande åkarna inom 20 sekunder, tajt!

Sammanfattningsvis har mina prestationer från dessa IBU-Cuptävlingar varit okej.
Jag är nöjd över ett stabilare skytte där det stående varit en klar förbättring mot tidigare säsonger. Den varma temperaturen under tävlingarna har också gjort att jag bibehållit känseln i fingrarna och jag har mer och mer insett hur stora problem jag haft med känselbortfall i fingrarna och hur det påverkat skytteresultatet.
Åkformen har tyvärr varit dålig under dessa tävlingar och det lösa föret har inte varit någon favorit. Men trots en dålig åkform ser det inte så illa ut i analyslistan och med en normal kapacitet kan jag vara med och slåss om topplaceringar.

Härnäst blir det SWE-Cup i Torsby kommande helg, däremellan lugnare träning och förhoppningsvis lite toppjakt!

Läs hela inlägget »
loading...

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

  • Mamma » Sommarsnuva:  ”Älgkött i frysen blir bra!!!”

  • Anneli » Blöjvecka:  ”Jag är nyfiken på vad det blev till middag den där dagen!”

Arkiv