Bra start på skidskyttepremiären med en 0:a i det första liggande skyttet och hög fart i spåret.
Men under andra varvet försvann känseln i fingrarna. Försökte få igång cirkulationen med det klassiska "vevandet" av armarna innan skyttet, tyvärr med mediokert resultat. Svårt som det redan är i stående skytte så blir det betydligt svårare utan känsel i fingrarna, eftersom tajmingen i avfyrningen är avgörande då rörelserna i pipan är större än i liggande. Trots en rejäl uppvärmning räcker det med ett par minusgrader och hög luftfuktighet för att problemet uppstår.

Har testat det mesta genom åren mot kalla fingrar (Raynauds syndrom):
Överdragshandskar
Liners (innerhandskar)
Värmepåsar i handskarna
Armvärmare
Mer och varmare kläder
Stimulering av vasomotionen
Nitroglyceringsalva

Och mer frustrerande är att problemet är större då jag är i bra åkform, då klarar jag av att pressa kroppen hårdare. Kroppen prioriterar då blodflödet ännu mer till viktigare muskler och organ. Fingrarna har tyvärr lägre prioritetsgrad.

0+4+1+3 (L+S+L+S), 90% träff i liggande är bra, inte 30% träff i stående... 

Jag gläds åt att åkformen är tillbaka på en normal nivå efter att ha sett nattsvart ut under rullskidskytte-SM och större delen av sommaren och hösten. En stor eloge till klubbens vallare som levererande riktigt bra skidor!

Bilden: Inga bilder från idag, bjuder på en fräck bild istället.

Läs hela inlägget »

15km fristil under Bruksvallsloppet gav ett positivt besked efter sommarens och höstens dåliga respons i den fysiska träningen.

Då jag inte är så förtjust i tempoväxlingar, försökte jag öppna hårt och hålla en hög och jämn fart hela vägen in mål. Vi körde 4 varv på en 3,3km slinga (vilket man som skidskytt är bekant med) med ett avslutande spurtvarv på ca 1,5km. Första och andra varvet gick bra och jag fick tider utefter spåret som visade att jag höll bra fart mot teamkollegan och "maskinen" Simon Hallström. I utgången på tredje varvet lade jag mig i rygg på en ikapp åkt åkare eftersom jag trodde att jag hade öppnat lite för hårt i början och ville kunna avsluta det sista 3,3km varvet och 1,5km varvet med bra tryck. Trots att stigningen under första halvan av varvet gick relativt lugnt och jag därmed fick en behagligare "resa" under det varvet var jag rejält stum under sista delen av loppet. 

Kul att kroppen äntligen svarar bättre under hög intensitet med bra återhämtningen i utförsbackarna. Förhoppningsvis fortsätter trenden till helgens skidskyttepremiär i Östersund. Ett kortare distanslopp samt en sprint väntar på lördag respektive söndag.

Resultatet från H21, 15km fristil, i Bruksvallsloppet hittar ni här.

Läs hela inlägget »

Förra veckan genomförde jag det sista träningslägret med Militärlandslaget på Idre Fjäll, och sedan i söndags har jag spenderat dagarna i Ramundberget med Team Skididrott.

Träningen är nu gjord och i morgon börjar tävlingssäsongen med 15km fristil i Bruksvallarna. Kroppen har mer och mer börjat samarbeta och de senaste provsvaren visade att blodvärdena är på väg åt rätt håll. Det ser ut att bli fina tävlingar under helgen och en bra "genomkörare" inför skidskyttepremiären i Östersund nästa helg.

Tävlingsskidorna har jag tryggt lämnat över till Andreas Forneman på RedCreek som kommer att få fart på glidet. Med ett hårt (isigt) underlag i skidspåret, efter de skiftande väderförhållandena de senaste dagarna, är jag glad över att ha skidor från Rossignol på fötterna eftersom de är kända för att gå stabilt med bra grepp i kurvorna 

Läs hela inlägget »

Träningslägret på Mallorca gav bra träning och uppladdning av solenergi innan den mörkare perioden tar vid här i norr. Träningen fortsätter nu i Östersund samt Gällö (skidtunneln) fram till nästa träningsläger med militärlandslaget i Idre Fjäll den 27 oktober.
 
I veckan var jag och Tobias Arwidson på Militärhögskolan i Karlberg och genomförde utbildning i skytte under hög ansträngning. Med våra erfarenheter från skidskytte på elitnivå kan vi bidra Försvarsmakten med kunskap inom detta område och visa på likheter i de krav som ställs på skidskyttar och soldater. Skidskytte är i grunden en militär idrottsgren och det är inte svårt att inse att skidskytte, genom en hög fysisk förmåga med bra precision i skytte, ger goda soldategenskaper. 
I ett tajt tidsschema gick vi igenom teori kring skjutteknik och fokusering, med särskilt viktiga aspekter man bör tänka på vid skytte under hög ansträngning. Därefter genomfördes stationsvis några fysiska övningar (inriktade på kvalitéer som behövs i längdskidåkning) i direkt anslutning till skytte med lasergevär.

Eftersom jag oftast får utbildning i olika delar av Försvarsmaktens verksamhet, är det inspirerande och lärorikt att själv få instruera och bidra med mina egna kunskaper från skidskyttet. På så sätt kan jag vara med och utveckla Försvarsmaktens förmåga.

Läs hela inlägget »

Halvtid under träningslägret på Mallorca innebär vilodag idag. Till skillnad mot lägret här under våren är det nu ingen cykel på träningsprogrammet, istället enbart rullskidor, löpning och styrketräning/spänst. Träningsmängden är lägre för att börja få fram tävlingsformen till säsongspremiären om 5 veckor.

Igår eftermiddag gjorde jag mitt första intervallpass (45min A3, ca 90% av maxHR) här nere. Ca 3min efter att vi startat intervallen, i backen mellan byn Camari och Repsol-macken vid Lluc, tog jag ett laktatprov som visade 7,6 mmol. Riktlinjen var att hålla ca 4 mmol för att ligga på den s.k. "tröskelnivån", så det blev till att sänka tempot resterande delen av backen. Positivt svar från kroppen att kunna ha 7,6 mmol utan att det känns särskilt ansträngande. Förhoppningsvis fortsätter den positiva trenden framöver.

Läs hela inlägget »

Kom hem i söndags från träningslägret i Hochfilzen med militärlandslaget. I vanlig ordning ett intensivt läger där väderleken de första dagarna satte pannbenet och karaktären på prov. Under ett träningspass uppför Kitzbühel (bilden) mötte vi snön med 1/3 kvar av vägen upp till toppen. Med ensiffriga plusgrader och ett segt molntäcke med regn om vartannat var det extra trevligt att få se solen under de avslutande dagarna.

Glädjande var också att kroppen började ge några positiva besked under de högintensiva träningspassen, även fast det är en bra bit kvar till en vettig tävlingsfart.

Vi bodde i nybyggda anläggningar på militärområdet där skidskyttearenan (världscupen och VM 2017) ingår. Med boende, skjutvall (även inomhus), gym och matsal inom ett par hundra meter slapp vi längre transporter och allt blev effektivare, vilket gjorde att vi kunde träna lägre utan att återhämtningen blev lidande.

Läs hela inlägget »

De nya provsvaren visade på en viss förbättring, men ett fortsatt lågt HB-värde gör att träningsprogrammet fortfarande är reducerat. Efter samtal med Lena Svedevall på Hälsobyrån har vi sett över kosthållningen och förbättrat näringsintaget med att prioritera vissa råvaror. Även användandet av Bemer har ändrats något för att se om det kan ge en bättre stimulans av mikrocirkulationen och därmed näringsutbytet i cellerna.  

I sluten av veckan har kroppen svarat bättre och bättre under träningspassen och jag börjar få en bättre känsla i kroppen. Fint att få respons och se att återhämtningen går snabbare, både under och efter träningen! Förhoppningsvis fortsätter trenden så att jag kan vara i gott slag under träningslägret med MIlitärlandslaget i Hochfilzen.

Läs hela inlägget »

Rullskidskytte-SM i Sollefteå blev ett riktigt bottennapp. 
Har bränt mig lite fysiskt under försommaren och har inte mycket att ge i åkningen. Jag kommer att följa upp med ett nytt blodprov i veckan för att kontrollera blodvärdena, men räknar med att det kan ta ett tag att komma tillbaka i normalt fysiskt slag.
Grundskyttet under låg intensitet är bra, bättre än någonsin. Det högintensiva skyttet är rostigt, men finns där att ta fram efter mer slipning och grenspecifikt träning framöver.
Jag siktar på att vara redo att utmana igen till vintern.

Läs hela inlägget »

Dagarna här i Vålådalen rullar på. Som vanligt väldigt bra kvalité på träningen och trevligt umgänge mellan träningspassen. Kroppen börjar ge bättre respons igen även fast energiintaget fortfarande är lite svårt att täcka upp, då främst intaget av kolhydrater. Sportdryck och en viss prioritering på tallriken med extra mycket bröd är en enkel åtgärd.  

Idag kom jag på att de mest 'episka' (som Simon Hallström skulle ha uttryckt sig) träningspassen jag gjort har varit tillsammans med Militärlandslaget, och igår genomförde vi ytterligare ett sådant.
Vi började med 1h och 30min kajakpaddling utefter ett spegelblankt Ottsjön (sällsynt i ett blåsigt Jämtland), därefter sprang vi uppför Ottfjället till toppen och ner till Vålådalens fjällstation, denna sträcka på ca 2h och 30min.
Vädret har varierat dessa dagar men denna dag visade sig solen och trots kraftig vind på Ottfjällets topp hade vi ett riktigt behagligt träningsväder. Kul också att få bryta av den normala träningen med lite paddling.

Läs hela inlägget »

Förra veckan jobbade jag under NOLIA mässan i Umeå (bilden), intressant och trevlig att få informera om Försvarsmaktens verksamhet och hur den nya totalförsvarsplikten kommer att fungera framöver.
 

I lördags körde jag ett kombintervallpass på skidskyttestadion, 5x6min där jag nådde en maxpuls på 184 slag/minut under 2 och 3 intervallen och 185 slag/minut (även min kända maxpuls) under 4 och 5 intervallen. Det var länge sedan jag hade sådan hög puls under ett intervallpass, men åkformen är fortsatt inget att stoltsera med.
 

Denna vecka är jag på träningsläger med Militärlandslaget i Vålådalen, fin träningsmiljö och trevligt sällskap gör gott för humöret då träningen gett dålig respons.
Med tanke på min fysiska status denna sommar kommer jag att dra ner på den planerade träningsmängden och prioritera väldigt lugna distanspass och kortare intervallpass däremellan.


Det blir intressant att se hur det går på rullskidskytte-SM om 2 veckor.
 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

  • Mamma » Sommarsnuva:  ”Älgkött i frysen blir bra!!!”

  • Anneli » Blöjvecka:  ”Jag är nyfiken på vad det blev till middag den där dagen!”

Arkiv