Nytt ställe för mig att tävla på i Arber, Tyskland. 
Åkformen under distanstävlingen i torsdag var nattsvart. Känslan som varit under sommaren och höstens högintensitiva träning var tillbaka och kroppen svarade inte alls i tävlingsfart.
Jag övervägde att bryta loppet redan under första varvet men insåg snabbt att det inte skulle göra saken bättre. Jag tog varv för varv och fokuserade på att skjuta bra och med 0+2+0+0 i skyttet räckte det till en 12:e plats.

Sprinttävlingen idag började med lite strul i det liggande skyttet då irisbländaren och ögonlappen lossnat i gängningen, tappade därför några sekunder för att skruva fast den igen. Hamnade lite fel i skjutställningen efter det och drog på mig 2 straffrundor. Skidåkningen var något bättre än under distanstävlingen och jag fick avsluta med en 0:a i det stående skyttet. Slutade på 29:e plats med de 10 närmast framförvarande åkarna inom 20 sekunder, tajt!

Sammanfattningsvis har mina prestationer från dessa IBU-Cuptävlingar varit okej.
Jag är nöjd över ett stabilare skytte där det stående varit en klar förbättring mot tidigare säsonger. Den varma temperaturen under tävlingarna har också gjort att jag bibehållit känseln i fingrarna och jag har mer och mer insett hur stora problem jag haft med känselbortfall i fingrarna och hur det påverkat skytteresultatet.
Åkformen har tyvärr varit dålig under dessa tävlingar och det lösa föret har inte varit någon favorit. Men trots en dålig åkform ser det inte så illa ut i analyslistan och med en normal kapacitet kan jag vara med och slåss om topplaceringar.

Härnäst blir det SWE-Cup i Torsby kommande helg, däremellan lugnare träning och förhoppningsvis lite toppjakt!

Läs hela inlägget »

2ggr sprint är genomfört här i Osrblie, Slovakien. 1+1 i skyttet igår och 2+1 idag, vilket inte räcker långt i resultatlistan. Det lösa skidföret har inte varit någon favorit från min sida och jag har haft svårt att få ut hela kapaciteten i skidåkningen, även fast jag haft väldigt bra skidor under tävlingarna (bra jobbat vallarna!).
Är ändå nöjd med att det stående skyttet och skjuthastigheten varit bra de senaste tävlingarna. 
Imorgon rullar vi till Arber, Tyskland, för nästa IBU-cup med distans på torsdag och sprint på fredag.

Läs hela inlägget »
Har passat på att åka till Storbränna och jaga fågel de senaste dagarna. Ett bättre återhämtningspass på skidor är svår att hitta. Tystnaden, lugnet och känslan av att smyga fram på skidor är bra avkoppling samtidigt som jag får ett längre distanspass i lugnt tempo.
Det är bra med fågel i år och jag har fått se fågel varje dag jag jagat, men det var först igår jag lyckades fälla två orrtuppar. Har fortfarande en hel del att lära när det gäller avståndsbedömning och smygande. Jag hade turen på min sida då jag träffade högt i de båda tupparna, så det blev minimalt med köttförstöring. Blir intressant att se hur jag lyckas tillaga köttet ikväll.     

På onsdag åker jag till Osrblie (Slovakien) på IBU-Cup, 2st sprinttävlingar väntar.
Läs hela inlägget »

I mellandagarna åkte jag till Seinäjoki (Finland) tillsammans med Åsa Lif från Militärlandslaget och deltog i OmaSP Stadion Biathlon. Det är en tävlingsvariant av singel-mixstafett, med 1km varv, utan extraskott och växling efter varje skytte. En av de roligaste tävlingsformerna i skidskytte eftersom det blir extra högt tempo under loppet. I och med att skjutvallen ligger inne på en fotbollsarena ger det också bra tryck från publiken på läktaren. 
Vi lyckades knipa en 4:e plats efter att ha hamnat efter då vi båda sköt en serie var med 3 bom i de inledande liggande skjutningarna. Jag är nöjd med min insats, speciellt det stående skyttet där jag höll 80% i träff under prologen och A-finalen, det är bra med tanke på det höga tempot och adrenalinpåslaget. 

Läs hela inlägget »

Från SWE-Cup tävlingarna på Idre Fjäll fick jag med mig som bäst en 3:e placering. Ingen höjdarhelg men bra för kroppen att tävla.

I lördags deltog jag i J/H-Cupen i Östersund med en "kort distans" (ca 12,5km). En annorlunda distans som inte är standard vid tävlingar, men väldigt rolig när den genomförs då det är ett högre tempo än en distans på 20km. Det var -10 grader i luften men hög luftfuktighet vilket gjorde att det blev en kamp att hålla kvar känseln i fingrarna. Det blev också en kamp i spåret mot Simon Hallström som startade 30 sekunder bakom och vi kunde hålla koll på varandra under loppet. Simon tog in på mig i skidåkningen men med mina 2 bom totalt mot Simons 4 bom lyckades jag vinna tävlingen.

Efter tävlingen åkte jag direkt till Arvidsjaur för Försvarsmaktens breddläger på skidor. Jag instruerade i skidteknik och skidskytte för deltagarna där alla är anställda i Försvarsmakten, även civilanställda. Med drömförhållanden blev det några riktigt trevliga dagar där jag imponerades över den positiva och engagerade inställningen hos alla deltagare.

Nu väntar julfirande med familjen innan nästa tävling som blir OmaSP Stadion Biathlon i Finland.

God Jul och Gott Nytt År!

Läs hela inlägget »

Sverige-Cup på Idre Fjäll till helgen. Enligt väderprognoserna finns det risk för dimma under tävlingarna, så det blir kanske läge att testa min modifierade kornring (bilden). Som jag nämnde i förra inlägget fick jag idén under tävlingarna i Sjusjoen: blir det lättare att se pricken när kontrasterna blir sämre vid dimma om jag tar bort halva kornringen?

Det finns sedan tidigare riktmedel med en "stolpe" så att man siktar med stolpen i underkant på pricken, jag tycker det fungerar 'ok' i det stående skyttet, men vid liggande skytte tycker jag att möjligheten att centrera siktbilden i sidled blir för svår. Min teori är genom att behålla halva kornringen ska det bli lättare att centrera siktbilden i sidled, återstår att se hur det fungerar.

Läs hela inlägget »

Tillbringar denna vecka i Sjusjoen (Norge) på IBU-Cup. I torsdag körde vi den första sprinttävlingen i ett hemskt väder: +2 grader, regn, vind och dimma.
Besvärligt att skjuta, främst på grund av dimman som tog bort kontrasterna och gjorde att man siktade på en grå sörja. 1+3 i skytte. "Ok" åktid.

Dagens sprint var otroligt dålig. 2+4 i skytte trots bra väderförhållanden. Innan inskjutningen fanns det en risk att en låg molnbas skulle sjunka och ge dimmiga förhållanden på skjutvallen, därför valde jag att byta till en större kornring. Det blir lite svårare att centrera i liggande skytte i bra ljusförhållanden med större kornring, men nästan omöjligt att skjuta stående om dimman skulle dra in och ha kvar samma storlek på kornringen. 
Skjutställningen är stabil men det är tajmingen i avfyrningen som inte är bra. Har försökt hitta något positivt i tävlingsanalysen: i åktid är jag 54 sekunder efter Erlend Bjoentegaard (NOR) som vann här förra helgen, det är "ok" efter de mindre stimulerande 6 varven i straffrundan.

Läs hela inlägget »

Bra start på skidskyttepremiären med en 0:a i det första liggande skyttet och hög fart i spåret.
Men under andra varvet försvann känseln i fingrarna. Försökte få igång cirkulationen med det klassiska "vevandet" av armarna innan skyttet, tyvärr med mediokert resultat. Svårt som det redan är i stående skytte så blir det betydligt svårare utan känsel i fingrarna, eftersom tajmingen i avfyrningen är avgörande då rörelserna i pipan är större än i liggande. Trots en rejäl uppvärmning räcker det med ett par minusgrader och hög luftfuktighet för att problemet uppstår.

Har testat det mesta genom åren mot kalla fingrar (Raynauds syndrom):
Överdragshandskar
Liners (innerhandskar)
Värmepåsar i handskarna
Armvärmare
Mer och varmare kläder
Stimulering av vasomotionen
Nitroglyceringsalva

Och mer frustrerande är att problemet är större då jag är i bra åkform, då klarar jag av att pressa kroppen hårdare. Kroppen prioriterar då blodflödet ännu mer till viktigare muskler och organ. Fingrarna har tyvärr lägre prioritetsgrad.

0+4+1+3 (L+S+L+S), 90% träff i liggande är bra, inte 30% träff i stående... 

Jag gläds åt att åkformen är tillbaka på en normal nivå efter att ha sett nattsvart ut under rullskidskytte-SM och större delen av sommaren och hösten. En stor eloge till klubbens vallare som levererande riktigt bra skidor!

Bilden: Inga bilder från idag, bjuder på en fräck bild istället.

Läs hela inlägget »

15km fristil under Bruksvallsloppet gav ett positivt besked efter sommarens och höstens dåliga respons i den fysiska träningen.

Då jag inte är så förtjust i tempoväxlingar, försökte jag öppna hårt och hålla en hög och jämn fart hela vägen in mål. Vi körde 4 varv på en 3,3km slinga (vilket man som skidskytt är bekant med) med ett avslutande spurtvarv på ca 1,5km. Första och andra varvet gick bra och jag fick tider utefter spåret som visade att jag höll bra fart mot teamkollegan och "maskinen" Simon Hallström. I utgången på tredje varvet lade jag mig i rygg på en ikapp åkt åkare eftersom jag trodde att jag hade öppnat lite för hårt i början och ville kunna avsluta det sista 3,3km varvet och 1,5km varvet med bra tryck. Trots att stigningen under första halvan av varvet gick relativt lugnt och jag därmed fick en behagligare "resa" under det varvet var jag rejält stum under sista delen av loppet. 

Kul att kroppen äntligen svarar bättre under hög intensitet med bra återhämtningen i utförsbackarna. Förhoppningsvis fortsätter trenden till helgens skidskyttepremiär i Östersund. Ett kortare distanslopp samt en sprint väntar på lördag respektive söndag.

Resultatet från H21, 15km fristil, i Bruksvallsloppet hittar ni här.

Läs hela inlägget »

Förra veckan genomförde jag det sista träningslägret med Militärlandslaget på Idre Fjäll, och sedan i söndags har jag spenderat dagarna i Ramundberget med Team Skididrott.

Träningen är nu gjord och i morgon börjar tävlingssäsongen med 15km fristil i Bruksvallarna. Kroppen har mer och mer börjat samarbeta och de senaste provsvaren visade att blodvärdena är på väg åt rätt håll. Det ser ut att bli fina tävlingar under helgen och en bra "genomkörare" inför skidskyttepremiären i Östersund nästa helg.

Tävlingsskidorna har jag tryggt lämnat över till Andreas Forneman på RedCreek som kommer att få fart på glidet. Med ett hårt (isigt) underlag i skidspåret, efter de skiftande väderförhållandena de senaste dagarna, är jag glad över att ha skidor från Rossignol på fötterna eftersom de är kända för att gå stabilt med bra grepp i kurvorna 

Läs hela inlägget »
SMP SMiling rossignol-logo-couleur-carlitsport-location-materiel-ski-snowboard-les-angles Gripen Sportsgym Logo-BEMER-Group-2 TINBAK logo_cebe_svart_retina big lake

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

  • Mamma » Sommarsnuva:  ”Älgkött i frysen blir bra!!!”

  • Anneli » Blöjvecka:  ”Jag är nyfiken på vad det blev till middag den där dagen!”

Arkiv