Tester

Ungefär en vecka efter lägret på Mallorca genomförde jag submax samt VO2max tester på Nationellt Vintersportcentrum här i Östersund, där testerna genomförs på ett brett löpband med skaterullskidor. 
Syftet med submax testet är att hitta de olika intensitetsnivåerna för anaerob träning genom att kontrollera mjölksyranivån i blodet samt hjärtfrekvens vid en viss belastning. Dessa intensitetsnivåer lägger jag sedan upp min träning efter, t.ex. vid lågintensivträning skall min puls ligga på ca 130-140 slag/minut (ca 70-75% av maximal hjärtfrekvens) medan vid väldigt högintensivträning skall pulsen helst ligga vid ca 175 slag/minut och uppåt (ca 95% av maximal hjärtfrekvens).
VO2max testet, där det gäller att åka så länge som möjligt på rullbandet samtidigt som hastigheten och lutningen ökar, visar mitt maximala syreupptag, hjärtfrekvens och mjölksyranivå.  
Tidigare år har jag genomfört dessa tester en gång på våren och en gång på hösten. Testresultatet senast visade en del intressanta framsteg. Jämför jag med testet från samma tid förra året så åkte jag ca 1 minut längre på bandet, hade 1.9 högre testvärde (maximal syreupptag (ml/min)/kroppsvikt (kg)) och bättre åkekonomi (ökad steglängd och mindre syreförbrukning).
Trots att jag haft ca 5 sjukveckor sedan nyår presterade jag bättre nu än förra året.
Även fast jag inte drar för stora slutsatser av dessa två testtillfällen (då dagsform mycket väl kan påverka resultatet) så kommer jag att ha med mig det senaste resultatet i ryggen under träningssäsongen och fortsätta med den träningsplanering jag tror på.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Lennart » Gensvar:  ”Saken är klar! Du har en snickargen! Fast det visste jag ju förut! Hälsningar!”

  • Louise Borg » "Sveriges värsta jobb":  ”Kloka ord, väldigt bra skrivet, Kram”

  • Lennart S » Omladdning:  ”Hej Christofer! Jag beundrar Din inställning till motigheter! Men det var allts..”

  • Mamma » Sommarsnuva:  ”Älgkött i frysen blir bra!!!”

  • Anneli » Blöjvecka:  ”Jag är nyfiken på vad det blev till middag den där dagen!”

Bloggarkiv